Wanneer het probleem duidelijk is maar de oorzaak onbekend

FAQ

Zwangerschap, bevalling en kraamtijd

Is het veilig om Cranio-Sacraal Therapie (CST) te krijgen tijdens de zwangerschap?
Ja, het is veilig en zelfs aan te bevelen om CST behandelingen te krijgen tijdens de zwangerschap. CST is een zachte ‘hands on’ behandeling zonder manipulaties. Ook voor de ongeboren foetus zijn er geen risico’s , integendeel het heeft zelfs een positieve invloed op de evolutie van de zwangerschap.

Waarom is het zinvol om Cranio-Sacraal Therapie (CST) te krijgen tijdens de zwangerschap?
CST heeft een ondersteunende invloed op de zwangere vrouw, zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak en kan zeer nuttig zijn bij bijvoorbeeld misselijkheid, rugpijn, bekkenpijn, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn en angst. De therapie is heel rustgevend, ontspannend en het herstelt het vertrouwen in het eigen lichaam.

Kan Cranio-sacraal therapie de weeën opwekken?
Een CST behandeling op zich zal de weeën niet opwekken. Als de weeën echter moeilijk op gang komen, kunnen bepaalde technieken toegepast worden om de arbeid spontaan op gang te laten komen op voorwaarde dat het lichaam er klaar voor is.

Welke voordelen biedt Cranio Sacraal Therapie aan de moeder na de bevalling?
Een CST behandeling brengt het lichaam en het hormonaal stelsel na de bevalling terug in evenwicht, bijvoorbeeld bij bekkeninstabiliteit, rugpijn, het op gang komen van de borstvoeding,… Ook op emotioneel vlak biedt CST een goede ondersteuning zoals bij babyblues, postnatale depressie en overbezorgdheid.

Zuigelingen en Kinderen

Hoe snel na de geboorte kan een pasgeboren baby behandeld worden met Cranio-Sacraal Therapie?
Een pasgeborene kan reeds enkele uren na de geboorte behandeld worden door een hiervoor opgeleide en ervaren therapeut.

Waarom is het zinvol om een pasgeborene te behandelen met Cranio Sacraal Therapie?
Het is zinvol om het craniaal systeem te evalueren en te corrigeren. Op deze manier kunnen problemen voorkomen worden zoals slaapproblemen, huilbaby, reflux, borstvoedingsproblemen, … en het bevordert de gezondheid van de baby.

Algemeen

Kan een Cranio-Sacraal Therapie nuttig zijn voor een ‘gezonde’persoon of voor een ‘normaal’ kind?
Ja, CST heeft een krachtige en effectieve invloed op de verbetering van de gezondheid en op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het is zeker zinvol om regelmatig een evaluatie van het Cranio-Sacraal systeem en een behandeling te krijgen.

Wat is het verschil tussen Cranio-Sacraal Therapie en Osteopathie?
CST gebruikt de schedelbeenderen en het heiligbeen als ankerplaatsen en zo wordt op heel zachte wijze invloed uitgeoefend op het hele Cranio-Sacraal systeem. We focussen op de hersenmembranen en het hersenvocht dat de hersenen en ruggenmerg omringt. Bij osteopathie daarentegen ligt de focus eerder op manipulaties.
Nog een groot verschil tussen de twee therapiëen  is de wijze van het voelen.
Bij CST gebruiken  we slechts een druk van5mg, wat heel licht is. De therapeut begeleidt het zelfgenezend vermogen van de patient. Bij osteopathie zijn de manipulaties meestal krachtiger en meer gericht.

Een andere belangrijke pijler van de CST is het Somato Emotional Release of SER